środa, 10 marca 2010

Mięczaki

TEMAT: MIĘCZAKI



Mięczaki (Mollusca, od łac. molluscus – miękki) – typ zwierzat, najliczniejszy po stawonogach. Liczbę żyjących gatunków szacuje się na ok. 130 tysięcy. Odznaczają się olbrzymią różnorodnością morfologiczną i zróżnicowaniem rozmiarów.


ZNACZENIE:

-Wyrządzają szkody w rolnictwie i warzywnictwie (np. pomrowy),
-Są żywicielami wielu pasożytów człowieka i zwierząt,
-Muszle wykorzystywane są do wyrobu przedmiotów użytkowych i ozdobnych,
-Niektóre gatunki są jadalne (omułki, ostrygi),
-Mięczaki kopalne jako skamieniałości przewodnie służą do określenia względnego wieku Ziemi,
-Komórek nerwowych mięczaków używa się do badań laboratoryjnych z tego względu, że są podobne do komórek ludzkich,
-Z ciała ostryg i kałamarnic można otrzymać pewne substancje działające antybakteryjnie i antywirusowo,
-Jako składnika past do zębów używa się sproszkowanych muszli mątw. Poza tym proszek taki używany jest do polerowania,
-Głowonogi są używane do produkcji purpury.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz